separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Hrabar iskorak predsednika Vučića! Svako odlaganje pitanja Kosova ide na štetu Srbije, VREME ZA REŠENJE JE SADA


Zalaganje predsednika Srbije za politiku razgraničenja sa Albancima stručnjaci ocenjuju kao hrabar iskorak i očekuju da taj stav na međunarodnoj sceni bude prepoznat kao konstruktivan potez koji može da doprinese pronalaženju rešenja.


O razgraničenju Srba i Albanaca na političkoj sceni se govori decenijama, kaže istoričar Predrag Marković i podseća da je tu temu još 70-ih godina pokrenuo Dobrica Ćosić.

- Ova tema mora biti veoma nijansirana. Razgraničenje podrazumeva da Srbi u enklavama i srpske svetinje imaju nekakav poseban status. Razgraničenje ne podrazumeva da se potpuno zaborave Srbi južno od Ibra i ne znači povlačenje granice na Ibru, već znači posebnu vrstu statusa za sve Srbe na KiM u različitim stepenima - kaže Marković.

Autor: Tanjug

Deo političke javnosti traži da Srbija prekine proces pregovaranja i da sačeka neka bolja vremena. Naši sagovornici smatraju da nije izvesno da će međunarodne okolnosti skoro biti povoljnije za Srbiju.

Kada je predsednik Srbije izašao sa ovim stavom o razgraničenju, svakako je imao u vidu one argumente sa kojima nas je nedavno upoznao: sa svim rizicima sa kojima je budućnost Srbije suočena na političkom, ekonomskom i demografskom planu. Istakao je da su okolnosti sada najpovoljnije i da ne postoji nikakvo obrazloženje da bi Srbiji svako odlaganje ovog pitanja u budućnosti moglo da ide u korist. Dakle, sada je momenat da se to pitanje reši, a odlaganje može dugoročno biti samo na štetu Srbije i srpskih interesa u celini - kaže diplomata Zoran Milivojević.

Autor: TV Pink

Politički analitičar Srđa Trifković kaže da na duge staze ostaviti konflikt znači ostaviti Srbiju u trajnom političkom, duhovnom i društvenom provizorijumu.

- Ključ svega je tretirati politiku kao umetnost mogućeg i ići za onim rešenjem koje jeste ostvarivo, a ne željeno - kaže Trifković.

Predsednik Srbije posebno je više puta naglasio da neće biti nekih tajnih aranžmana i da će konačnu reč o eventualnom rešenju za Kosovo dati građani.

Autor: TV Pink

- Građani Srbije iscrpljeni su nedefinisanim statusom i naravno da će stabilizacija na jugozapadu doprineti boljem životu. Mi sada ne znamo gde je Srbija i razjašnjavanje odnosa i trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanska naroda svakako će doprineti blagostanju građana Srbije - kaže Marković.

Pored građana Srbije, sa bilo kojim dogovorom treba da se saglase i svetske sile. Prema signalima koji dolaze iz najvažnijih centara moći, od Beograda i Prištine se očekuje da budu kreativni i fleksibilni i da što pre dođu do obostrano prihvatljivog rešenja.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti