separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

VATRENA STIHIJA GUTA NOTR DAM: Vatrogasci očajni, toranj i krov se urušili, građani sa suzama posmatraju kako simbol Pariza NESTAJE (FOTO+VIDEO)


'Sve gori, ništa neće ostati', rekao je portparol Notr Dama Andre Fino.


Francuski vatrogasci kažu da je izvesno da se plamen koji je zahvatio katedralu Nort Dam ugasi, međutim po njihovim procenama vrlo je izvesno da će se zadnje celo urušiti. Naredinih sat i po vremena je presudno za katerdralu. Vatra je uništila dve trećine krova, ali se vatrogasci nadaju da će uspeti da spasu dva tornja.

Autor: Tanjug

Makron: Požar je nacionalna katastrofa

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je večeras do katedrale Notr Dam koju je zahvatio veliki požar. On je rekao da požar u ovom monumentalnom zdanju smatra nacionalnom katastrofom.

Makron se odmah uputio na sastanak u obližnjem sedištu policije u Parizu. Prethodno je na Tviteru napisao sledeće:

"Žao mi je što jedan deo nas izgoreo. Moje misli idu svim katolicima, kao i svim našim patriotama."

Kako francuski Figaro prenosi u požaru nema povređenih.

- U ovoj fazi požara nije bilo nikog povređenog – rekao je državni sekretar Laurent Nunez a prenosi Rojteres.

U nastavku pogledajte stravičan trenutak rušenja tornja:

Inače, nešto ranije je sa katedrale uklonjeno šest tornjeva, koje su imale šesnaest bakarnih statua.

Na fotografijama sa lica mesta može se videti dim koji kulja iz katedrale. Uzrok još nije jasan, ali zvaničnici kažu da bi to moglo biti povezano sa renoviranjem. Slike na društvenim medijima pokazuju da se dim koji se diže u vazduh iznad 850 godina stare gotičke zgrade.

Odmah po prijemu poziva da je u katedrali došlo do požara, počela je i evakuacija iste. 

Inače, prošle godine Katolička crkva u Francuskoj pokrenula je hitan poziv za sredstva za spas katedrale, koja se je počela da se raspada. Sve ovo se događa prvog dana proslave Velike nedelje koja vodi do Uskrsa.

Srednjevekovna katedrala je jedna od najvećih turističkih atrakcija francuske prestonice, a posećuje je oko 12 miliona turista godišnje.

Autor: Tanjug

Zapovednik policijskih i vatrogasnih snaga rekao je novinaru Figaroa da će požar trajati. Portparol katedrale potvrdio je da “cela struktura gori”.

Sve je u plamenu”, žali se Andre Fino.

Autor: Tanjug

Oglasio se i Tramp!

Na Tviteru se oglasio i američki predsednik Donald Tramp. On je predložio da se za gašenje požara iskoriste “leteći vodeni tankeri”, naglasivši da je strašno gledati jedno od najpoznatijih katedrala u plamenu.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti