separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Junker: Političke svađe mogu štetiti rumunskom predsedavanju EU


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je danas upozorio Rumuniju da bi žestoki unutrašnjepolitički sukobi mogli da zasene njeno predsedavanje Evropskom unijom.


Junker je naveo da su Rumuniji potrebni "atmosfera i duh konsenzusa" jer "besmislene polemike mogu izazvati brojne probleme na unutrašnjem i spoljnom planu". 

Prema njegovim rečima, zemlja koja predsedava EU treba da "priguši ili skloni u stranu unutrašnje političke probleme". 

- Rumunija ne treba da stvara senku izvozeći unutrašnje probleme u Evropu - izjavio je Junker.

Predsednik EK je nešto kasnije rekao da je dobio uveravanja da "unutrašnji problemi" neće praviti probleme rumunskom predsedavanju, nakon sastanka s predsednikom Rumunije Klausom Johanisom i premijerkom Vjorikom Dančilom.

Dančila je pokušala da ubedi Junkera da je Rumunija posvećena EU uprkos zabrinutosti zbog slabljenja vladavine prava i sporne reforme pravosuđa. 

- Mi, zajedno s Komisijom, treba da damo gradjanima odgovore koji će im pokazati da je proevropski put jedini put -  navela je ona. 

Predsednik Johanis je rekao da se u Rumuniji "ne može pregovarati o vladavini prava". On je naveo da će sukobljeni rumunski zvaničnici naći "zajednički jezik" tokom presedavanja i da "svi razumeju" da unutrašnja politika ne treba da ima uticaja.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti