separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

MIHAJLOVIĆ: Za obezbeđivanje pružnih prelaza 10 miliona evra


Država će uložiti 10 miliona evra u obezbeđivanje pružnih prelaza u Srbiji i pooštriti kontrolu rada svih službi koje imaju veze sa njihovom bezbednošću, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.


Ona je rekla da će na pružnim prelazima biti postavljeni semafori, te objasnila da se to ne radi sada zato što se desila nesreća (kod Donjeg Međurova kada je voz udario autobus), već kaže da se time bave već nekoliko godina. Ministarka napominje da smo ranije imali pruge kojima su retko saobraćali vozovi, dok danas sa razvojem železnice imamo intenzivniji teretni i putnički saogbraćaj.

Država će uraditi sve što može da obezbedi putne prelaze, poručila je Mihajlović i dodala da se preduzimaju i druge aktivnosti, a kako primer je navela Niš, gde već 30 godina prolazi pruga kroz centar grada i pored pijace.

Mihajlović je kazala da je potpisan ugovor za izmeštanje pruge iz grada Niša i da neće biti nijednog železničkog prelaza u samom gradu.

U Srbiji ima više od 2.000 pružnih prelaza, od kojih je u prethodnih nekoliko godina potpuno obezbeđeno stotinakm, dodala je ona. Takođe, napomenula je da građani moraju više da poštuju saobraćajne propise, kao i da i inspekcije opština i gradova moraju da kontrolišu ono što je u njihovoj nadležnosti u vezi sa putnim prelazima.

U vezi s nesrećom kod Donjeg Međurova; MIhajlovićeva je poručila da su gradske inspekcije morale da provere, na primer, "da li je isečeno rastinje i slično" i da će to biti utvrđeno.

A u vezi sa prevrtanjem cisterni sa amonijakom kod sela Jasenovik, ministarka je rekla da očekuje izveštaje svih komisija, kao i u slučaju iskliznuća cisterni sa fosfornom kiselinom kod Niša.

Kako je navela, na oba mesta pruga je bezbedna, te su, dodala je, u pitanju "druge okolnosti" tih slučajeva. Upitana o prevozu opasnog tereta kroz vračarski tunel, rekla je da se opasni teret prevozi svuda u svetu, te da se i kod nas to radi po "striktnim bezbednosnim procedurama kao u bilo kojoj evropskoj državi".

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti