separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Imunitet novorođenčeta: Šta vam je sve potrebno za prve mesece sa bebom?


Saznajte šta vam je sve neophodno za negu novorođenčeta!


Formiranje imunog sistema bebe- važan i ozbiljan zadatak pred roditeljima!

Imuni sistem novorođenčeta formira se tokom prvih šest meseci života. Zato je veoma važno da svom novom članu porodice posvetite posebnu pažnju u tom periodu. Imunitet bebe kreće da se formira još tokom same trudnoće. Od velike je važnosti i sam čin porođaja. Ako uslovi dozvoljavaju, uvek birajte prirodan porođaj. Prolazak bebe kroz majčin porođajni kanal omogućava joj da se susretne sa nizom bakterija koje su prirodni stanovnici tela. Samim tim, imunitet bebe odmah kreće da se razvija. Neka istraživanja su dokazala da veće šanse za dobijanje alergija i razvoja atopijske konstitucije tokom života imaju bebe koje su na svet došle carskim rezom. Ukoliko postoji genetska predispozicija da beba ima sklonost ka alergijama kao što su atopijski dermatitis ili alegrijski rinitis, trebalo bi posebnu pažnju posvetiti jačanju njenog imunog sistema već od prvih dana života. Tokom prvih šest meseci dete bi trebalo izlagati različitim vrstama dobrih bakterija, kako bi što ranije ojačalo i kako bi se rizik od javljanja alergija tokom kasnijeg života sveo na minimum. Zato je preporuka pedijatara da majke još tokom trudnoće uzimaju BebiCol FORTE probiotske kapi. Upotreba ovih kapi kod novorođenčadi tih majki reguliše crevnu mikrofloru, sprečava nastanak alergija i uopšte, jača imunitet. Bebicol FORTE kapi sadrže dokazano najispitivaniji probiotski soj na svetu, kulturu Lactobacillus rhamnosus GG, koji se nalazi u svim preporukama pedijatrijskih udruženja širom sveta.

Autor: Pixabay.com

Nega bebe

Kada novorođenče dođe u vaš dom, sve se menja! Bebi je tokom prvih meseci života potrebna osnovna nega u koju spadaju blagi sapun za bebe, ulje za negu, dovoljan broj čarapica, makazice za nokte sa tupim vrhom, štapići za uši namenjeni bebama, češalj, krema za negu intimnog područja, toplomer za vodu. Obavezno obezbedite i dovoljnu količinu pelena pre nego što novorođenče stigne u vaš dom. Dečije stvari perite blagim praškom za veš. Neka prostorija u kojoj beba boravi bude svetla i topla, ali provetrena. Posebnu negu i pažnju posvetite pupku. Dok ranica od pupka potpuno ne zaraste izbegavajte kupanje, pogotovo da to mesto dotakne sapunica i izazove eventualno peckanje.

Autor: Pixabay.com

Šta je potrebno od ostale opreme?

Za početak, potebni su vam nosiljka, krevetac i stabilna kolica. Podloga za presvlačenje može takođe biti od velike pomoći. Važno je da novorođenče ima svoj lični prostor, koji će mu omogućiti da lakše i mirnije zaspi i na taj način uspostavi sopstveni ritam sna. Ovo će se odraziti i na vas, kao roditelje, jer ćete uspostaviti u manjoj ili većoj meri određeni ritam novorođenčeta. To će vam definitivno pomoći da i vi odspavate i budete spremni i odmorni za brigu o najvoljenijem biću.

Autor: Pixabay.com

O pravilnoj nezi vaše bebe od prvog dana rođenja, i mnogim drugim stvarima možete pročitati OVDE.

Autor: Pink.rs

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti