AKTUELNO

Udruženje žena Ženski centar„Milica“ povodom obeležavanja 20. septembra Svetskog dana ginekoloških karcinoma ukazalo je na značaj redovnih ginekoloških pregleda uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijskom situacijom.

Ove godine brojne uspešne žene iz raznih svera života dale su podršku „Milicama“ solidarišući se u borbi za zdravlje svake  žene u Srbiji.

Vesna Bondžić predsednica Udruženja Ženski Centar „Milica“ ukazala je na to da se u Srbiji godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma od kojih je jedan od vodećih karcinom grlića materice.  

Dr sci med. Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za  onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća ŽC „ Milica“ istakla  je da kada je reč o karcinomu  grlića materice u Srbiji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka.

Govoreći  o položaju pacijenata sa ginekološkim karcinomima za vreme pandemije, Bondžić je  istakla da je večina bila dodatno  uplašenia pandemijskom situacijom jer nisu znali  kakvi će biti ishodi lečenja ukoliko pandemija potraje.

Ženski centar „Milica“ je novu deceniju svoga postojanja otpočeo otvaranjem predstavništva u Beogradu sa ciljem da zastupa potrebe onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke i ginekološkim karcinomima  na mestima gde se odlučuje o njihovim pravima, lečenju i prevenciji.

#20.septembar

#Karcinom

#udruženje

#ženski centar "Milica