AKTUELNO

Početak školske godine u OŠ ,,Milan Rakić’’ počeo je uspešno i uz poštovanje epidemioloških mera prevencije virusa korona, dok je u okviru projekta ''Svetska nedelja obrazovanja'' osnovna škola ''Milan Rakić'' dobila prestižno priznanje i ušla je među 100 najboljih škola na svetu, i među 4 škole sa Balkana sa kvalitetnom nastavnom praksom.

Osnovna škola "Milan Rakić" je započela svoju delatnost 1864. godine i tokom postojanja i rada prilagođavala se uslovima koji su nastajali, trajali i vladali tokom minulih vremena. Kao osmorazredna škola radi od školske 1954/55. godine i do školske 1962/63. godine nije imala izdvojenih odeljenja. Odlukom Skupštine opštine Mionica, početkom te školske godine našoj školi se pripajaju četvororazredna odeljenja iz susednih sela, te školski rejon koji pripada mioničkoj školi obuhvata naselja: Varoš Mionicu, Selo Mionicu, Radobić, Tabanović, Đurđevac, Klašnić, Šušeoku, Sanković, Ključ, Paštrić, Tolić, Komanice i deo Maljevića. Koju godinu kasnije potpuno su ukinute četvororazredne škole u Sankoviću i Ribnici.

Ovako organizovana škola radi sve do kraja školske 1975/76. godine kada se spaja sa osnovnom školom "Milan Pakić" iz Donje Toplice i zadržava već postojeći naziv Osnovna škola "Dragojlo Dudić". Do nove reorganizacije dolazi početkom školske 1991/92. godine, kada se odlukom Skupštine opštine Mionica našoj školi pripaja Osnovna škola "Luka Spasojević" iz Gornje Toplice, sa svojim izdvojenim odeljenjima u Dučiću, Struganiku, Popadiću i Berkovcu. Istovremeno, školi u Rajkoviću se pripajaju izdvojena odeljenja mioničke škole u Toliću, Ključu i Đurđevcu.

Foto: Opština Mionica

Ovim organizacionim promenama školske mreže, na području opštine su stvorene dve osnovne škole, u Mionici i Rajkoviću, čime je školska mreža usklađena sa planom Republike Srbije. Skupština opštine Mionica je na svojoj sednici od 9. aprila 2002. godine donela odluku da prihvati predlog i mišljenje školskog odbora i nastavničkog veća naše škole o promeni naziva škole. Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 24.12.2002. godine, donela rešenje o novom nazivu naše škole i otad se ona zove Osnovna škola "Milan Rakić".

Foto: Opština Mionica

Sedište škole je u Mionici, a izdvojena odeljenja su u sledeđim mestima: osmorazredna izdvojena odeljenja u Donjoj Toplici i Gornjoj Toplici i četvororazredna izdvojena odeljenja u Berkovcu (privremeno zatvoreno), Dučiću, Komanicama, Popadiću, Struganiku i Tabanoviću.

#Mionica

#Obrazovanje

#Osnovna škola ''Milan Rakić'