AKTUELNO

Opština Mionica je ovogodišnju nedelju Evropske mobilnosti započela upravo programima namenjenim deci, sa ciljem da se najmlađi upoznaju sa prirodom i ekološkim vidovima transporta.

Ovogodišnja tema – Mobilnost za sve bez štetnih gasova odražava ambiciozni cilj Evropske komisije da Evropa postane ugljenično neutralan kontinent do 2050. godine – odnosno da emituje onoliko ugljen dioksida koliko priroda može da apsorbuje, uklanjajući tako jedan od glavnih faktora klimatskih promena.

Nedelja mobilnosti takođe pruža savršenu priliku da se stanovništvu predstave alternative održive mobilnosti i da se pojasne izazovi sa kojima se gradovi suočavaju. Svojim učešćem, gradovi mogu da pokažu prednosti čistijih izbora prevoza i naprave napredak ka boljoj mobilnosti u Evropi.

- Našu zemlju smo nasledili od naših predaka, da je čuvamo, i jednog dana predamo našoj deci. Ekološko nasleđe nije samo čist vazduh i zdrava voda, već odgovornost i znanje kako da ih sačuvamo - istakao je predsednik Opštine Mionica, Boban Janković

Kampanja Evropska nedelja mobilnosti po prvi put je održana 2002. godine i ima za cilj da poboljša javno zdravlje i kvalitet života promovisanjem čiste mobilnosti i održivog gradskog prevoza. Kampanja daje ljudima priliku da istraže ulogu gradskih ulica i eksperimentišu sa praktičnim rešenjima za rešavanje urbanih izazova, poput zagađenja vazduha.

#Boban Janković

#Evropska nedelja mobilnosti

#Opština Mionica