AKTUELNO

Ispucale usne su jedan od problema sa kojim se suočavamo tokom hladnih jesenjih i zimskih dana.

Zbog niskih temperatura i hladnog vetra naše usne su podložnije pucanju, a to može biti bolno i da izgleda ružno. Mat ruževi koji lepo izgledaju i veoma su popularni, takođe ne olakšavaju stvar, jer dodatno isušuju usne.

Evo kako da održavate ovu regiju u savršenom stanju i tokom hladnih jesenjih dana.

Hladan i jak vetar, kao i grejanje su glavni razlozi ispucalih i suvih usana. Rešenje je naravno balzam, i to debeli sloj. Kako bi sačuvali vaše usne, veoma je bitno da balzam na usne nanosite pre izlaska na vetar, pre spavanja i pre upotrebe mat karmina.

Foto: Pixabay.com

Pored balzama, tokom zime će vam pomoći i piling usana. Nanesite balzam na usne i utrljajte ga uz pomoć četkice za maskaru ili obrve (može i stara četkica za zube). Piling će ukloniti mrtvi površinski sloj kože i dubinski je nahraniti.

Još jedan razlog ispucalih usana je nedovoljan unos vode u organizam tako da je veoma važno da obratite pažnju da redovno pijete dovoljne količine vode.

Takođe, suve usne mogu biti posledica i nedostatka vitamina i minerala, pa se potrudite da korigujete ishranu. Vitamini koji su veoma bitni za kožu su B2 i B12, a od minerala gvožđe i cink.

Foto: Pixabay.com

Zbog učestalije nege usana tokom jeseni i zime, česti kontakt usana sa alergenima u kozmetici (balzami, karmini …) kao što su: boje, propil galat, fenil salicilat mogu dovesti do nastanka alergije i suvih usana.

Ukoliko ste učinili sve i usne su i dalje ispucale i suve, vreme je da posetite dermatologa, baš iz razloga da proverite da nije posredi alergija na nešto.

Kako bi sačuvali usne od pucanja tokom hladnih i vetrovitih dana potrebno je da koristite pravu i kvalitetnu kozmetiku, negujete usne dobrim balzamom, unosite dovoljno vode i da se zdravo hranite. Dakle, ako malo povedete računa, vaše usne će tokom hladnih meseci biti mekane i lepe!

#Karmin

#Usne

#ruž